Навіщо про неї піклуватись?
Яка від неї користь?
Флора ( або мікробіота) кишківника — це ціла екосистема мікроорганізмів, що живуть у травній системі та виконують ряд корисних функцій для своїх хазяїнів.
Порушення рівноваги в екосистемі кишечника призводить до домінування потенційно патогенних мікробів над корисними мікроорганізмами, зменшення загальної мікробної різноманітності.
Дослідження показують, що у кишківнику налічується більше 400 видів мікроорганізмів.
Кількість і різноманітність мікроорганізмів у різних відділах травного тракту залежить від багатьох факторів, зокрема pH, активності перистальтики, а також дієти та взаємодії з іншими мікроорганізмами.
На склад і видову різноманітність кишкової флори, крім інших факторів, впливає дієта, тобто ХАРЧУВАННЯ.
Наприклад, йогурти та інші кисломолочні продукти містять бактерії роду Lactobacillus, що вважаються пробіотиками, оскільки вони позитивно впливають на здоров'я травної системи й організму в цілому.
Інші компоненти їжі, такі як харчові волокна і складні білки, відносять до пребіотиків, тому що вони сприяють росту і розмноженню бактерій.
Нормальна мікрофлора кишківника виконує важливі функції, які підтримують сталість організму на певному рівні.
Функції мікрофлори:
• шляхом стимуляції перистальтики кишківника, беруть участь у перевтравленні їжі;
• забезпечення колонізаційної стійкості для запобігання заселення та розмноження патогенними мікроорганізмами в нашому організмі;
• участь в детоксикаційній функції кишківника;
• стимуляція утворення біологічно активних речовин, що впливають на функцію ШКТ, печінки (обмін жовчних пігментів, утилізація харчових субстратів);
• участь в синтезі вітамінів К та групи В;
• підтримка компонентів імунної системи на високих рівнях, а саме лізоциму, імуноглобулінів, інтерферону.
Це все відіграє велику роль у підтримці гомеостазу та життєдіяльності організму.
Важливість флори кишківника полягає ще у тому, що це впливає на формування випорожнень - частоту та консистенцію.
Склад і функціональна активність мікро¬біоти можуть змінюватися під впливом різноманітних факторів.
Небезпечні та нераціональні харчові звички, деякі харчові компоненти (забруднюючі речовини та харчові добавки), вико¬ристання про-, пре-, синбіотиків, тривала антибіотикотерапія, зловживання алкогольними напоями, патологія травного тракту, спосіб життя, стрес, інфекційні захворювання спричиняють значний вплив на мікробіоту.
Телефон +380 97 838 7681
Наш інстаграм
https://www.instagram.com/proctolog_buchach_chortkiv/
Наш YouTube
https://www.youtube.com/channel/UC2Eoca8l70xY-A9Ga... Наша адреса в м.Бучач - Генерала Шухевича, 48
Наша адреса в м.Чортків - Пігути, 32
#геморой #лікування_геморою #проктолог_бучач #проктолог_чортків #проктолог_Олена_Гаврилюк