Навіщо мені овочі???

Рослинна клітковина – це джерело харчових волокон, котрі стійкі до перетравлювання в тонкій кишці, і які повністю або частково ферментуються в товстому кишківнику.

Джерело клітковини - це оболонки та м'якоть зернових і бобових культур, овочів, зелені, фруктів і ягід.

Клітковина ділиться на розчинну та нерозчинну.

Розчинна клітковина – знижує рівень глюкози в крові та рівень холестерину. Вона міститься в бобових та вівсянці.

Нерозчинна клітковина виконує роль «щітки» і очищає весь шлунково-кишковий тракт, стимулює перистальтику (роботу) кишківника. Міститься в більшості овочів і фруктів, зернових продуктах, квасолі, висівках.

Отже, клітковина :

● Стимулює роботу кишківника , це профілактика закрепів;
● Підтримує мікрофлору кишечника та впливає на стан імунітету та стан шкіри;
● Очищує травний тракт від побічних продуктів життєдіяльності, в тому числі від токсинів, як натуральний сорбент;
● Покращує всмоктування в кишечнику корисних речовин, вітамінів, мінералів.

Рослинній клітковині належить ключова роль в профілактиці раку. Вона постійно усуває токсини та канцерогенні речовини ще до того, як вони встигнули вплинути на організм.

Згідно з дослідженнями, завдяки достатньому вмісту клітковини в раціоні - знижується ризик розвитку онкологічних захворювань молочної залози, простати, ротової порожнини, горла, кишечника.

Рослинна клітковина допомагає контролювати рівень глюкози в крові та перешкоджає розвитку цукрового діабету ІІ типу. Доведено прямий вплив клітковини на зниження рівня «поганого» холестерину в крові, при цьому не впливаючи на рівень « хорошого» холестерину. А це зменшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця.


ТОП продуктів по великій кількості клітковини:

● Капуста білокачанна
● Морква, буряк
● Броколі
● Цвітна капуста
● Шпинат, помідори

Фрукти:

● Авокадо
● Малина
● Груша, банани
● Яблука
● Полуниця, абрикос
● Ожина, чорниця.